Instituti Italian i Kulturës në Tiranë 
Flamuri italian
Tipi i stemës së Instituteve Italiane të Kulturës:Gjysma e skulpturës "sfera e madhe" e Pomodoro-s mbi një fushë të kuqePamje të pikturës "qyteti ideal" i Piero della Francesca
italiano | risitë
| Instituti
| Aktivitetet
| Si të mësosh italishten
| Biblioteka
| Mundësitë
>Kalendari-
>Aktivitete jo të Institutit-
>Aktivitete në Itali-

Aktivitetet

aktivitete të veçanta

2009-10-20 - 2009-10-24

-

IX Settimana della Lingua Italiana nel Mondo

ITALISHTJA MES ARTIT, SHKENCES DHE TEKNOLOGJISE

-

IX Settimana della Lingua Italiana nel Mondo

“Italishtja mes shkences,artit dhe teknologjise” eshte tema e zgjedhur per edicionin e IX te Javes se Gjuhes Italiane ne Bote, manifestim i promovuar nga Ministria e Puneve te Jashtme dhe nga Accademia della Crusca me qellim perhapjen e gjuhes italiane neper bote. Nga 20 deri ne 23 tetor do te mbahen ne Tirane iniziativa te shumta dedikuar kesaj teme, te organizuara nga Istituti Italain i Kultures ne bashkepunim me disa institucione kulturore shqipetare (Fakulteti i Inxhinjerise dhe ai i Histori Filologjise ne Universitetin e Tiranes, Universiteti Europian i Tiranes, Teatri Kombetar).

Per te kujtuar njeqind vjetorin e publikimit te Manifestit te Pare te Futurizmit, dy konferenca do te trajtojne kete levizje avangaurde nga pikepamja artistike dhe letrare: Profesor Enrico Crispolti,  historian i artit kontemporan qe eshte esperti me i mire italian i Levizjes futuriste, do te inaguroje, ne 20 tetor, edizionin e IX te Javes me nje referat me titull “Identiteti dhe karakteri histroik i Futurizmit”. Profesor Matteo D’Ambrosio, pedagog Letersie ne Universitetin “Federico II”, do te jape nje bilanc kritik te poezise dhe letersise futuriste. Te dyja konferencat do te zhvillohen prane Fakultetit Histori Filologi – Departamenti i Letersie. Do te prezantohet gjithashtu prane Liceut Artistik “Jordan Misja “ ne Tirane nje ekspozite mbi vepren e nje prej protagonisteve te Futurizmit, Mino Delle Site, e vene ne dispozicion nga Arkivi i Site dhe nga Ministria e Puneve te Jashtme.  

Reziku i madh sizmik i Shqiperise dhe tragjedia e fundit e ndodhur ne Abruzzo e bejne shume aktuale nderhyrjen qe Prof. Arch. Mario Antonio De Cunzo do te mabje te enjten 22 tetor, mbi temen e restaurimit te objekteve kulturore ne zona sizmike, mbi bazen e eksperiences se tij si Drejtor per provincat e Avellinos dhe Salernos pas termetit shketerrimtar te 1980. Prane Fakultetit te Inxhinjerise ku do te behet konferenca, do te prezantohet gjithashtu dhe ekspozita “Guglielmo Marconi­: pionier i radiokomunikimeve, Cmimi Nobel ne Fizike 1909”  e promovuar nga krahina e Emilia Romagna.

Shkencave politike do t’i dedikohet te premten 23 tetor prane Universitetit Europian te Tiranes, konferenca e Profesor Gianfranco Pasquino, pedagog i Shkencave politike ne Universitetin e Bolognas, student i Norberto Bobbio e Giovanni Sartori, me titull “Demokraci ideale dhe demokraci reale”. 

 Argetues do te jete spektakli “Matematika ne kuzhine” qe Compagnia Pupi e Fresedde – Teatro di Rifredi e Firences do te prezantoje te marten 20 tetor, ne Teatrin Kombetar ne Tirane, duke na ofruar nje veper interesante ku matematika argetohet duke u shfaqur atje ku me pak e presim ta gjejme: ne kuzhinen e shtepise tone. 

Se fundmi do te projektohen disa filma, mes te cileve “Ngjyrat e rinise” mbi jeten e Umberto Boccioni , nje nga piktoret me te medhenj te Levizjes Futuriste e “Enzo Ferrari”.

Do te vazhdoje edhe kete vit bashkepunimi me Ambasaden Zvicerane ne Shqiperi, qe do te prezantoje, me 22 tetor, nje konference, me pare ne Shkoder, dhe me pas ne Tirane, te Profesor Claudio Rossetti, Drejtor i Fondacionit “Monte Verità” te Asconas, mbi temen “Monte Verità si vend takimi, i utopise dhe avanguardes”.

Nuk do te mungoje gjithshtu, bashkepunimi tardicional me Institutin e Tregetise se Jashtme, qe do te zhvilloje nje kurs per kuzhinen italiane, te marten 2 nentor, ora 20.00 prane Hotel Europa ne Shkoder, dhe ne 3 nentor, ora 20.00 ne Tirane prane Casa Italia, Restorant “Il Punto”.
Nje program te detajuar te iniciativave te ilustruara dhe te te gjitha atyre qe do te zhvillohen ne Vlore, Shkoder, Gjirokaster, Korce dhe Elbasan ne bashkepunim me Konsullatat, Lektoratet, Departamentin e Italishtes dhe Seksionet dygjuheshe italo-shqipeatre te Shkollave eshte i disponueshem ne sitin.

-

Informacione

Data: 2009-10-20 - 2009-10-24

Orari: 10.00

Vendi: vari

I organizuar nga: Istituto Italiano di Cultura

Në bashkëpunim me: Fakulteti i Inxhinjerise dhe ai i Histori Filologjise ne Universitetin e Tiranes, Universiteti Europian i Tiranes, Teatri Kombetar

-

<kthehu tek kalendari>

 

 

 

Kërkim në arkivin e aktiviteteve
-

nga muaji: - në muajin: -


P.S. Duke lënë fushat e lira kërkimi do të kryhet në bazë të të dhënave të të gjitha aktiviteteve.

 

-

link | Harta | shënime ligjore | kredite